I söndags kl 1930 hittades 7-åriga Yuliana Samboní död i en lyxlägenhet i Bogota. Lägenheten tillhör 38-årige arkitekten Rafael Uribe Noguera från en känd välbärgad familj i fastighetsbranchen.

Yuliana hade torterats, utsatts för sexuellt våld och sedan strypts. Hon hittades under jacuzzin. Hur hamnade Yuliana i lägenheten? Noguera drog in Yuliana i bilen och körde iväg. Yulianas pappa blev vittne till detta, men kunde inte göra någonting för att stoppa bilen.Turligt nog registrerades bilen på en övervakningskamera. Vad som sen hände i lägenheten vill jag nog inte veta.

Efter det att nyheten nått allmänheten samlades mycket folk utanför förövarens lägenhet där mordet skedde och krävde rättvisa samt livstidsstraff. Det finns en oro för att förövaren skall slippa straff tack vare sin familjetillhörighet.

Uribe hamnade sedan på sjukhus efter att, enligt uppgift, intagit en stor mängd kokain och alkohol. Därifrån fördes han till ett fängelse efter det att domaren slagit fast att Uribe är en fara för allmänheten. Portvakten i Uribes fastighet, som var huvudvittne, har hittats död i sitt hem, Självmord sägs det.

Yuliana, hennes föräldrar och syskon, är från provinsen Cauca. En fattig Yanacona-familj i ett fattigt bostadsområde, som flyttat till Bogota för att söka arbete och för att komma bot från inbördeskriget. Några grannar tog initiativ till en insamling till begravningen som skett i Cauca. Mamman som är gravid chockades svårt och hamnade på sjukhus där hon sövdes.

ONIC, Colombias indianska riksorganisation, kräver rättvisa och inga att inga förmildrande omständigheter hittas på, t.ex mental hälsa.

Ann-Kristin


ONIC:s hemsida finns här:

http://www.onic.org.co/